Personeel

De voordelen en nadelen van anoniem solliciteren

Discriminatie op de arbeidsmarkt is een gegeven dat vaak ontkent wordt door bedrijven en organisaties, maar wel ervaren wordt door verschillende mensen. Leeftijdsdiscriminatie is nadrukkelijk een voorbeeld hiervan: oudere sollicitanten krijgen zelden de baan, is de ervaring. Maar ook geslacht zou kunnen meewegen bij de selectie, denkt men. Ook afkomst en religie zijn zaken waarop gediscrimineerd zou kunnen worden. Daarom is een aantal Nederlandse gemeentes al gestart met een experiment met anoniem solliciteren. Zo weet de werkgever namelijk niets meer over je dan je werkervaring wanneer je een sollicitatie indient. Maar is anoniem solliciteren wel een goed idee?

Het grootste voordeel

Het grootste voordeel van anoniem solliciteren, is dat er in eerste instantie puur naar je opleiding en werkervaring gekeken wordt. Het feit dat je wellicht een handicap hebt is op dit moment nog niet bekend, evenals je leeftijd. Ook je naam staat niet op de sollicitatie, dus daar kunnen geen conclusies aan verbonden worden die leiden tot het uitfilteren van jouw sollicitatie. Vooroordelen kunnen dus geen rol spelen. Voor het bedrijf zou je kunnen zeggen dat het voordeel is dat ze geen geschikte kandidaat mislopen door op hun vooroordelen af te gaan.

Positieve resultaten

Buiten Nederland is er onder andere ook in Zweden en Duitsland geëxperimenteerd met en gestudeerd op het anoniem solliciteren. De signalen die hieruit voortkomen lijken positief. De kans om uitgenodigd te worden zou voor vrouwen, ouderen en minderheidsgroepen met 8 procent stijgen. Dat maakt het zeker de moeite waard, zeker omdat het ook drempelverlagend werk. De instelling van ‘ze willen mij toch niet’ kan enigszins terzijde geschoven worden om met meer vertrouwen toch een poging te wagen.

Het sollicitatiegesprek

Maar waterdicht is het allesbehalve. Ten eerste geeft je ervaringsniveau dat op je CV vermeld staat al iets weg over je leeftijd. Een werkgever die red flags zoekt kan hier naar kijken. Daarnaast kom je misschien wel de eerste ronde door, maar daarna komt toch dat onvermijdelijke sollicitatiegesprek waarbij je oog in oog komt met de werkgever. Alle vooroordelen kunnen dan alsnog komen opborrelen en ondanks een goede presentatie ertoe leiden dat men niet met je verder wil.

Verschillende sectoren

Er zijn ook markten waarin men een punt maakt van ‘positieve’ discriminatie, bijvoorbeeld in de IT. Dat is een sector die gedomineerd wordt door westerse mannen. Daar wordt specifiek gezocht naar diversificatie van de sector door juist vrouwen, ouderen en mensen met een niet-westerse achtergrond aan te nemen. Wat dan in andere sectoren een handicap zou zijn, is nu een voordeel. Dat voordeel doe je teniet wanneer je anoniem solliciteert.

Averechts effect

Anoniem solliciteren kan ook averechts werken. Wanneer niet alle sollicitanten dit doen, kan het een reden zijn om je niet uit te nodigen. Niet alleen weten ze dan meer over die andere kandidaten die niet anoniem hebben gesolliciteerd, het feit dat er een aantal anoniempjes tussen zit wekt de suggestie dat deze mensen een ‘handicap’ te verbergen hebben. Uit voorzorg kun je dan alvast eruit gegooid worden. En dat is nu net wat je niet wilt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close